català | español | english
ets a: inici >> l'oli d'oliva >> la denominació
Una DOP és un distintiu de qualitat d'un producte reconegut a nivell comunitari
Avui, pràcticament totes les zones olivareres de Catalunya tenen o tindran reconeguts els seus olis d'oliva verge extra mitjançant una denominació d'origen protegida.

Què és una DOP?
Una DOP (Denominaci d'Origen Protegida) és un distintiu de qualitat reconegut a nivell comunitari, el que certifica la procedència d'un producte agroalimentari d'una àrea determinada.

Els productes amb DOP tenen una reputació lligada al seu origen i unes característiques de qualitat essencialment o exclusivament donades pel medi geogràfic on es produeixen i s'elaboren, considerant els factors naturals i humans. La producció, la transformació i l'elaboració del producte han tingut lloc a la zona geogràfica que li dóna el nom.

Catalunya té uns olis d'oliva excel·lents, diferents en color, sabor i aroma segons les comarques. La varietat de l'oliva, l'entorn natural, les característiques orogràfiques del territori, el clima, les pràctiques de cultiu i d'extracció són els factors que determinen la personalitat pròpia de cada un dels olis d'oliva catalans.
Actualment a Catalunya hi ha cinc denominacions d'Origen Protegides d'olis d'oliva verge extra reconegudes: Les Garrigues, Siurana, Oli de Terra Alta, Oli del Baix Ebre-Montsià i Oli de l Empordà